Proč ženy milují vysoké podpatky?

Jsou fenomén. Zmenšují chodidlo, prodlužují postavu a ženy v nich vypadají sexy. Je to paradox, kupujeme biopotraviny, sportujeme a pak si zdraví ničíme tím, že každé ráno soukáme nohy do těchto nepohodlných bot. Proč?

Potkala jsem na ulici známou - kadeřnici. Spěchala do práce v lodičkách na podpatku tak vysokém, že sotva stála. Když jsem prohodila cosi o tom, že moje tenisky jsou rozhodně pohodlnější, ostře zaprotestovala. „O pohodlnost vůbec nejde. Jsem malá a trochu silnější, tyhle boty mi přidávají pár centimetrů navíc a zeštíhlují. Taky mě nutí nehrbit se a chodit vzpřímeně, to jsou další centimetry. Tohle tenisky nedokážou,“ řekla.

Jo, kamarádko, říkala jsem si v duchu, ty se v práci přezuješ do pohodlného, ale já bych v botách s podpatky musela lítat po schůzkách celý den. A to je v pražských ulicích něco nemyslitelného. Ne že bych si v takových botách nepřišla víc sexy, ale zatím u mě vítězí pohodlnost. Co na to jiné ženy? „V botách na podpatku se cítím svůdně, žádoucně, sebevědomě.

Teď s miminem je ale nosím spíš výjimečně, soustředit se na kočárek na pražské dlažbě a zároveň kontrolovat podpatky je dost náročné. Nyní preferuji komfort a přirozenost, s prckem si chci zkrátka užít pohodu. Boty na podpatku beru párkrát za rok, když jdu na zajímavou schůzku nebo do divadla. Pak vybírám spíš střední a větší výšku podpatku a opravdu si to vychutnávám,“ říká dvaatřicetiletá Jitka. „V botách na podpatku si sice přijdu sexy, ale nosím je pouze při zvláštních příležitostech.

 

Při běžném nošení se jim spíš vyhýbám, protože i bez nich bývám při své výšce 178 cm nejvyšší člověk v tramvaji a nerada se dívám mužům seshora na pleš,“ usmívá se třiadvacetiletá Zuzana. Pro některé ženy jsou vysoké podpatky spíš nutným zlem, které přetrpí kvůli zaměstnání. Ke kostýmu zkrátka nemohou mít botasky, takže pohodlnost jde stranou. „Očekávají se při mé práci, proto se snažím pečlivě vybírat. Na běžné schůzky volím podpatky nižší, zhruba kolem pěti centimetrů, vyšší nosím pouze tehdy, je-li to nezbytné vzhledem ke společenské situaci,“ přiznává osmadvacetiletá PR manažerka Helena. Letos podle ní není výběr moc složitý. Obchody jsou přeplněné botami různých tvarů a výšek, stačí si jen vybrat.

Proč? Kvůli mužům!

„Fenomén vysokých podpatků rozhodně souvisí s muži. Ženy je nosí zkrátka proto, že se chtějí líbit, a mužům se opravdu líbí,“ tvrdí psycholožka Ludmila Stehlíková. A má pravdu. Ať se ve svém okolí zeptáte jakéhokoli muže, ženy v botách na podpatku si prý všimne vždycky. Zato když jde v teniskách, často jako by ani nebyla... „Nedovedete si představit, co s mužem dělá pohled na vzpřímenou ženu s vypnutými ňadry a kroutícím se zadečkem. To bych musel být slepý, abych to neviděl,“ říká šestadvacetiletý student Zdeněk. V tom jsou podpatky mocné. Ať chceme nebo ne, nutí nás nehrbit se. Tím pochopitelně vyniknou ňadra, a protože nedovolují chodit příliš rychle, chůze je najednou ladnější včetně pohupování boků.

„V takových botách ženy změní své těžiště téměř o 25 %. Zvýrazní tím ženské proporce, které muži podvědomě vnímají, protože jsou důležité z hlediska hodnocení ženské atraktivity,“ říká sexuoložka Laura Janáčková. Atraktivitu mimo jiné určuje vyvážený poměr pasu a boků, který informuje muže o ženské plodnosti a také o tom, že žena zrovna není těhotná. „Ukazatel WHR (Whist Hip Ratio) by měl být v ideálním případě kolem 0,66-0,7 a s váhou nemá nic společného. U dívek před pubertou, které ještě nemají reprodukční schopnosti a nemají boky, se toto číslo pohybuje v rozmezí 0,85-1.

Podobné je to u starších žen, které přestávají být plodné, ztrácejí pas a WHR se tak znovu blíží číslu 1,“ vysvětluje Laura Janáčková. Jakou to má souvislost s podpatky? Při mužském vnímání atraktivity nezáleží tolik na tom, jak jsou ženy štíhlé, ale spíš na ženských křivkách. A podpatky je dokážou správně upravit. „Navíc prodlužují nohy, to muži taky ocení,“ dodává odbornice. .

Podpatky za lepší sex?

I laika napadne, že když ženy v botách na podpatku vypadají víc sexy, vzbuzují v mužích touhu. A touha je, jak jinak, hnacím motorem sexu. Logicky tak vzniká otázka: Milujeme se díky podpatkům více? Milujeme se jinak? Podpatky a sex je vděčné téma pro nejrůznější badatele a výzkumníci v médiích prezentují jednoznačná tvrzení: podpatky podporují sex. Zjistila to například italská uroložka Maria Cerruto z univerzity ve Veroně. Na šedesáti ženách zkoumala vliv podpatků na svaly celého těla, její studii otiskl dokonce odborný časopis European Urology.

Lékařka tvrdí, že podpatky stimulují svaly podbřišku a pánevního dna, které jsou naprosto klíčové při pohlavním styku. Pro ženy jsou podle ní ideální boty, které svírají se zemí úhel patnáct stupňů, což odpovídá zhruba šesti- až osmicentimetrovým podpatkům. Při chůzi na nich musí zapojovat svaly podbřišku a pánevního dna, které jsou aktivní při sexu a mají rovněž vliv na dělohu, močový měchýř a střevní trakt. Souvislost podpatků s lepším sexuálním životem potvrzuje i socioložka životního stylu Jana Duffková z Univerzity Karlovy: „Vysoké podpatky jsou sexy, protože umocňují dojem z nohou jakožto vysoce erotogenní zóny a často jsou dokonce jakýmsi druhem fetiše.

I samotné chodidlo je považováno za erotickou a smyslnou část těla, mezi jeho obdivovatele patřili i Casanova, Baudelaire nebo Goethe. A například Sigmund Freud považoval ženský střevíc za symbol vaginy.“ To sexuoložka Laura Janáčková je v hodnocení vztahu bot a sexu opatrnější. „Panuje kolem toho hodně mýtů a pověr a neznám žádný seriózní výzkum, který by prokázal pozitivní vliv podpatků na sexuální život žen. Přesto si dovolím tvrdit, že z pohledu některých mužů jehly skutečně zvyšují sex-appeal a ženy jsou pro muže žádoucnější.“

Vzpruha sebevědomí?

Zpět ke kamarádce kadeřnici, která spěchá do práce na jehlách. Kromě toho, že jí podpatky přidávají pár centimetrů, zeštíhlují tělo a nutí ji chodit vzpřímeně, údajně mají ještě další výrazné pozitivum - zvyšují sebevědomí. „Jakmile se cítím vyšší, štíhlejší a mám srovnaná záda, mám najednou mnohem lepší pocit sama ze sebe,“ říká. Kus pravdy na tom zřejmě bude, vždyť sebevědomí opravdu posilují především situace, kdy se člověk cítí dobře a dokáže pochválit sám sebe a tohle je určitě jedna z nich. Vydávat se však kupovat sebevědomí do obuvi je nesmysl.

„Znám ze své praxe několik žen, které sebevědomí zakládají na nákupu oblečení nebo obuvi. Krátkodobě to fungovat může, ale dlouhodobě s ním podpatky nemají co dělat a v pozadí podobných nákupů stojí obvykle nějaký závažnější problém,“ tvrdí psycholožka Ludmila Stehlíková. Kamarádka kadeřnice by bez jehel nevylezla na ulici, přestože vnitřně v nich vlastně trpí. Proč nepovolí a neoddechne si? V jiných botách si zkrátka nepřipadá sexy. A to je pro ni priorita. „Umím to pochopit, za sebevědomí a krásu se platí a musí se něco obětovat,“ říká česká módní návrhářka Jiřina Tauchmanová. Sama nosí podpatky čtyřcentimetrové až osmicentimetrové.

A co je pro ni vysoký podpatek? To jsou boty, které mají minimálně sedm centimetrů nebo jsou vyšší. Že jsou ženy vysokými podpatky doslova posedlé, zjistili už před osmi lety vědci z oxfordské kliniky svatého Barnabáše. Vysoké boty podle nich nosí s oblibou jen třetina dotázaných. Každá desátá žena je ovšem ochotná snášet i bolest v nepohodlných botách, pokud se jí budou líbit a pokud si v nich bude připadat přitažlivá.

S ohledem na výsledky výzkumu vědci tenkrát odhadovali, že tři čtvrtiny žen budou mít ve svých šedesáti letech vážné zdravotní problémy s dolními končetinami. Jenže ženy vysoké boty zbožňují, a tak si francouzský návrhář Christian Louboutin klidně může dovolit navrhovat boty s dvaceticentimetrovou jehlou. „Slyšel jsem, že z nich bolí nohy, ale ženy je chtějí,“ zdůvodňuje své počínání.

Zvítězí pohodlnost!

Životem na vysoké noze jsou některé ženy doslova posedlé. A není to jen rozmar celebrit nebo movitějších dam, které už v obchodech nevědí co by. I řada „normálních“ žen potřebuje ke svému štěstí alespoň jeden pár jehel na sezonu, a tak neváhají zalovit i v podstatně dražších obchodech, než které si jinak mohou dovolit. Ale paušalizovat nemůžeme. Nepotkáváte přece na ulici jen ženy s extrémní výškou podpatků. Vidět jsou i mnohem „střízlivější“, které dávají přednost pohodlnějším výškám nebo rovnou plochým teniskám.

Jak je to možné? Copak tyhle kolemjdoucí nechtějí být sexy? „Obliba vysokých podpatků souvisí s věkem a stavem. Boty na podpatku nosí častěji ženy svobodné, ať už vědomě nebo podvědomě zkoušejí být pro druhé pohlaví přitažlivější. Naproti tomu u zadaných žen častěji vítězí pohodlnost,“ konstatuje Ludmila Stehlíková. Podle socioložky Jany Duffkové se nošení bot s vysokými podpatky odvíjí od proměny životních hodnot.

„Mladá bezdětná žena mívá v popředí svého zájmu sebe, včetně svého image. Postupem věku nemusí tato hodnota klesat, ale do popředí se často dostávají hodnoty spojené s praktickými potřebami a nutnostmi: Je třeba nakoupit a táhnout dvě plné tašky s nákupem je na vysokých podpatcích nemožné. Kromě toho postupně stárnou i nohy a chůze na podpatcích může znamenat pro ženu větší zátěž, než je ochotná snést. V dilematu mezi krásou a pohodlím už není ochotná preferovat krásu za každou cenu,“ říká odbornice. Ovšem kdo na podpatky rozhodně nedá dopustit, je Hollywood a jeho hvězdy. Zřejmě největší mánii okolo nakupování bot a nošení jehel rozpoutali na konci 90. let tvůrci seriálu Sex ve světě. Hlavní hrdinka párkrát vykřičela do světa, že bez jehlových lodiček od španělského návrháře Manola Blahnika nevyjde ani se psem, a rázem se na ně začaly stát fronty, byť ty nejlacinější kousky stojí zhruba 1000 dolarů.

Postava Carrie Bradshaw z tohoto seriálu vůbec dala světu nový trend, který jde s vysokými podpatky ruku v ruce a dokonce už dorazil i k nám: posedlost botami. Modelky, herečky, zpěvačky už nezajímají šaty, ale poličky s obuví, před nimiž se nechávají fotit do nejrůznějších časopisů. Úspěch se pak posuzuje podle toho, kolik párů bot vlastní. „Napodobování celebrit má nepochybně velký vliv na vytváření vnějšího vzhledu ostatních lidí a platí to i o módě vysokých podpatků,“ míní Jana Duffková.

Mnoho žen to sice nepřizná, ale móda je pro ně stále rozhodujícím diktátem. Aspoň se k tomu přiznaly vědcům z už zmiňované oxfordské kliniky svatého Barnabáše. Většina z nich uvedla, že o tom, co si obují na nohy, rozhodují módní vlivy. A tak si obují prakticky cokoli a jakékoli výšky, i když jim podpatky způsobují trápení a zdravotní problémy.

Zdraví je důležité, ale...

Ženy, které jsem při psaní tohoto článku oslovila, se shodly: podpatky jsou jako droga. Stačí jednou obout... a ejhle, najednou už je z nohy nikdy nesundáte. Obliba výšek částečně souvisí i se současným životem ve vizuálním světě, v němž vás lidé soudí podle toho, jak vypadáte. Podpatky výrazně podtrhují osobnost ženy, navíc o své majitelce i leccos prozrazují: styl, vkus, míru výstřednosti, pečlivost, ale třeba i finanční možnosti. Obuvnická vášeň je u některých žen dokonce taková, že bez problémů upozadí jiný současný trend - zdraví.

Utrácejí za luxusní kosmetiku, kvalitní přípravky na vlasy, biopotraviny... Boty na jehlách s tímto trendem absolutně nejdou dohromady, přesto je jich v botnících stále víc a trpět kvůli nim nepřestanou ženy zřejmě nikdy. Ale vyprávějte některé cokoli o škodlivosti bot na podpatku, v obhajování svých zvyků nebo zálib jsme my lidé mistři. „Nekouřím. Nepiju. Tak proč bych nemohla nosit boty na podpatku. To mě nezabije.“ I takhle zní argumenty pro jehly. „V různých obdobích života ženy souvisí nošení podpatků třeba i s používáním luxusních prostředků v péči o pleť.

Proč by žena měla kupovat luxusní krémy, šampony a vydávat značné peníze, když chybí pověstná třešnička na dortu - boty na vysokém podpatku?“ ptá se socioložka Jana Duffková. Pro některé ženy jsou podpatky smyslem života. Nevzdají se jich, kdyby odborníci bůhvíjak hrozili. A měly by se jich vůbec vzdát? Možná by stačilo řídit se heslem: Nic se nemá přehánět. Podpatky, centimetry ani jiné životní radosti.

HISTORIE BOT NA PODPATKU

V dávné minulosti mělo obouvání pouze praktický význam, vzniklo snahou ochránit nohy před různými terénními nerovnostmi nebo před chladem. Nejprimitivnější formou takové ochrany bylo obalování nohy trávou nebo listy. V 5. století př. n. l. začali Řekové používat vysokou koženou obuv a v době římské říše vznikla první speciální vojenská obuv se silnou podrážkou. Na vysoké noze si žili 200 let př. n. l. starořímští herci - sandály na vysokých podstavcích jim dodávaly vážnost v antických tragédiích.

Na konci 16. století se v Benátkách dostala do módy obuv na vysokých podstavcích a s otevřenou patou, tzv. španělské chopine. Tento typ obuvi měl svůj původ právě v antickém Řecku, kde jej používali herci, a nazýval se kothurn. Literární prameny uvádějí, že výška podstavce dosahovala až 77 centimetrů, takže ženy musely být při chůzi podpírány. Základ podešve se zhotovoval ze dřeva nebo korku a potahoval se kůží nebo sametem. Některé prameny mluví o tom, že vysoké podpatky tak, jak je známe dnes, prosadila do módy Kateřina Medicejská před svatbou s Jindřichem Orleánským.

Jiné uvádějí, že módu v Evropě výrazně ovlivnil nástup Ludvíka XIV. na francouzský trůn. Rozmařilý život ve znamení majestátnosti a pompéznosti prý nutil dvořany předhánět se v módních výstřelcích. Výrazným znakem, jenž měl odlišit vznešenou šlechtu od měšťanů a prostého obyvatelstva, byl červený podpatek, který do módy uvedl právě Ludvík XIV. Jako symbol vyšších vrstev byl v oblibě až do francouzské revoluce. Obuv s podpatky obvykle vysokými 63-115 milimetrů nosili muži i ženy. Dámské střevíce v současné podobě byly dovedeny k dokonalosti v roce 1952, kdy se objevily lodičky.

Módní návrhář Salvatore Ferragamo pak už jen udělal pověstnou tečku, když roku 1955 vztyčil dámské boty na jehly a nechal je nosit herečku Marilyn Monroe. Dnes jsou v módě boty z dílny Manola Blahnika, Jimmyho Choo a značek Gucci, Prada nebo YSL.

Vysoké podpatky jsou opravdu sexy, protože umocňují celkový dojem z nohou jakožto vysoce erotogenní zóny a často jsou dokonce jakýmsi druhem

Zdroj: Obuvnické muzeum (www.muzeum.zlin.cz) a diplomová práce Tamary Blažkové - Autorská tvorba z usně na pozadí historie obouvání a galanterních výrobků (www.is.muni.cz)

Zdroj: www.maminka.cz
Image by Robson Wojcik from Pixabay