Boty na vysokých podpatcích jsou skvělým módním doplňkem pro ženy (a dokonce i pro některé muže), ale jakou cenu za ně zaplatíte? A nemluvíme jen o ceně, kterou zaplatíte na pokladně.

Nesprávné nošení bot na vysokých podpatcích vám může způsobit mnoho fyzické bolesti a dokonce může v dlouhodobém horizontu představovat vážné riziko pro vaše celkové zdraví. Nebojte se, nemusíte vyhazovat všechny vaše boty na podpatcích, abyste zůstali zdraví. Stačí jen naučit se v nich správně chodit a vybírat si je tak, abyste na konci dne netrpěli.

Jak určit svou správnou výšku podpatků? Jak se naučit nosit vysoké podpatky?

Budete potřebovat:

  • Vysoké podpatky
  • Ponožky nebo punčochy
  • Vložky nebo gelové vložky

Jak na to?

  1. Naučte se vše o tom, jak můžete nosit vysoké podpatky bezpečně. Na internetu můžete najít mnoho informací publikovaných ortopedy a lékaři specializujícími se na nohy a páteř. Stojí za to udělat si malý průzkum, abyste pochopili anatomii chodidla a proč mohou nevhodné vysoké podpatky ublížit.
  2. Změřte velikost vašich nohou. Ano, možná si myslíte, že velikost svého chodidla znáte, ale můžete se mýlit. Dokonce i boty na vysokých podpatcích, které jsou jen o půl čísla větší nebo menší, mohou způsobit velké škody, zatímco stejný styl ve správné velikosti by nezpůsobil žádnou bolest. Nechte si nohy profesionálně změřit nebo to udělejte doma a ujistěte se, že všechny boty na vysokých podpatcích, které si odteď koupíte, budou mít správnou velikost.
  3. Noste jen vysoké podpatky přiměřené výšky. Správná výška se pro každého liší v závislosti na stylu boty, tvaru vašeho chodidla a vaší vlastní výšce. Klíčem k úspěchu je nenosit podpatky, které jsou vyšší, než je pohodlné. Dobrým způsobem, jak to zjistit, je obout si boty na vysokých podpatcích, postavit se rovně, a pak se zvednout co nejvíce na špičky. Pokud nedokážete zvednout spodní část podpatku alespoň o jeden a půl centimetru od podlahy, pak jsou tyto podpatky pro vás příliš vysoké a neměli byste si je vybírat.
  4. Věnujte pozornost šířce podpatku při výběru bot. Každý, kdo nosil jehlové podpatky a pak pohodlné lodičky, ví, že je to velký rozdíl. Vyberte si podpatky, které jsou dostatečně široké, aby vás podpořily.
  5. Střídejte boty pravidelně. Toto je mimochodem dobrá zpráva pro ženy, které milují nakupování bot! Budete mít lepší zážitek z jejich nošení, když budete střídat různé boty na vysokých podpatcích během týdne. Nenoste stejné boty na podpatku každý den.
  6. Vždy noste ponožky nebo punčochy do bot na vysokých podpatcích. Tím se výrazně sníží bolest, kterou pociťujeme při jejich nošení.
  7. Přidejte vložky nebo gelové vložky do všech vašich bot na podpatcích. Tím se ještě více sníží bolest při celodenní chůzi v podpatcích. Pohrajte si s různými vložkami, abyste našli ty, které jsou pro vás nejpohodlnější.
  8. Držte hlavu vzhůru. Jinými slovy, stůjte vzpřímeně při chůzi na vysokých podpatcích. Tím okamžitě snížíte riziko bolesti.
  9. Naslouchejte svému tělu. Vaše tělo vám dá vědět, když podpatky začnou poškozovat vaše nohy. Neignorujte tato varování. Vyzujte si boty, dejte nohám odpočinout. Pokud s tímto párem bot míváte problémy častěji, zvažte, zda je neodložíte někam dozadu do botníku. Komfort by měl být na prvním místě.